SWBB

Swbb nieuwsbrief 4e kwartaal 2020

Hoe zit het met het vaccin?

De dagen voor kerst worden kouder en korter. De kerstdagen vol met gezelligheid en warmte van familie en vrienden geven als het ware een stukje troost na al die koude en korte dagen. Als we Jaap van Dissel van het RIVM mogen geloven lijken er weinig versoepelingen van de maatregelen mogelijk te zijn rondom de kerstdagen. De besmettingscijfers zijn volgens Van Dissel nog veel te hoog, waardoor kerst met een klein gezelschap gevierd zal moeten worden. Ook Mark Rutte is ‘niet optimistisch’ over eventuele versoepelingen van maatregelen. In deze tijd verschijnt er echter wel steeds meer nieuws over een vaccin. Diverse farmaceuten berichten over positieve uitkomsten van het eigen vaccin en het lijkt een kwestie van tijd dat in Nederland de eerste doses vaccins binnenkomen. Maar over welke vaccins hebben we het eigenlijk? En, voor wie zullen deze vaccins beschikbaar zijn?

Lees het hele artikel

Horeca Nederland geeft het kabinet een ultimatum

Horecazaken in circa vijftig steden en regio’s gaan op 17 januari weer open, zelfs als dat volgens de coronamaatregelen niet mag. De ondernemers zeggen niet anders te kunnen dan opengaan omdat ze anders failliet gaan en de steun vanuit de overheid uitblijft. De maat is vol.

Lees het hele artikel

Moderne communicatie middelen

Appen met de overheid, via facebook contact met je zorgverlener, chatten met je bank… Deze moderne communicatiemiddelen zijn niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Het sociale media gebruik is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Uit onderzoek van het CBS wordt dit in onderstaand tabel per leeftijdscategorie toegelicht.

Lees het hele artikel

Een (sociale) huurwoning; hoe gaat dat nu eigenlijk?

Over veel dingen krijg je informatie op een bepaalde leeftijd. Over de verplichting om een ID-kaart te hebben op je 18e, studiekeuzes, bijbaantjes enzovoorts. Maar iets waar je vaak té laat achter komt is hoe sociale huurwoningen door het land worden verhuurd. En wanneer je erachter komt hoe het moet krijg je lange wachttijden voor de kiezen. Hoe werkt het nou eigenlijk?

Lees het hele artikel

Maximaal 30 kilometer per uur in de bebouwde kom

De Tweede Kamer heeft op 27 oktober besloten om de maximumsnelheid in de bebouwde kom te verlagen naar dertig kilometer per uur. De motie van Kröger en Stoffer werd met een meerderheid van 91 stemmen aangenomen en zo was de verlaging naar dertig kilometer per uur binnen de bebouwde kom een feit. In de motie wordt gewezen op de onderzoeken van SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid), waaruit zou blijken dat er veel voetgangersongevallen plaatsvinden binnen de bebouwde kom. Tussen 2010 en 2019 kwamen gemiddeld 59 voetgangers om per jaar. Uit het onderzoek blijkt ook dat de snelheid van het voertuig van grote invloed is op de overlevingskans van de voetganger. SWOV geeft aan dat alleen een snelheid onder de dertig kilometer per uur goede kans geeft op overleven. In het bijzonder zouden kinderen gebaat zijn bij een snelheidsverlaging. De kans op overleven neemt voor hen behoorlijk toe wanneer er dertig kilometer per uur gereden wordt in plaats van vijftig kilometer per uur. Deze informatie bleek dus genoeg reden voor de Tweede Kamer om de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom naar beneden te schroeven.

Lees het hele artikel

https://wegwijsburgerbelangen.nl/

Als Nederlander wil je natuurlijk bijdragen aan een betere samenleving. Stichting Wegwijs Burgerbelangen kan niet zonder donaties van Nederlanders, als individu, fonds of bedrijf.

Wij geloven in informatie op basis van onafhankelijk en grondig onderzocht advies. Wij kennen de weg binnen het speelveld van overheden en instanties. Wij kunnen uitzoeken, wat je het beste kunt doen, welke stappen daarbij horen.

Lid zijn hoeft niet en onze informatie blijft toegankelijk voor iedereen. Ongeacht denkwijze, voorkeur, achtergrond of geloof.

Zoals eerder gezegd is SWBB onafhankelijk. Er zitten geen overheden aan vast die regels bepalen. Ook onze geldschieters bepalen niet wat voor inhoud wij verstrekken met de informatie die je ontvangt.

SWBB is maatschappelijk betrokken, maar niet om een politieke voorkeur te bepalen, maar juist om Nederlanders dichter bij elkaar te brengen.

Door SWBB te steunen kunnen wij blijven informeren. Wij kunnen mensen blijven helpen. Jong en oud. Wij kunnen ook nieuwe projecten starten om zo gereed te zijn voor de toekomst. Wie wil dat niet?

Elke vorm van steun zal SWBB sterken en het belangrijkste waarborgen, namelijk onafhankelijkheid. SWBB werkt dagelijks met een groep vrijwilligers die er elke dag staan voor de medeburger.

AL 7 jaar zijn wij actief. En wij willen door. Meer Nederlanders helpen. Doormiddel van nieuwe communicatiemogelijkheden innoveren kunnen wij een groter publiek bereiken.

Informatie is de basis waarop je alles bouwt. Neem de stap met ons

Elke donatie helpt.

Voor particulieren: https://wegwijsburgerbelangen.nl/steun-ons/

Voor bedrijven en fondsen: peter.strauss@wegwijsburgerbelangen.nl

Partnervermelding en samenwerking behoren tot de modelijkheden. Voor vragen neem contact op met Peter Strauss, International Fundraising Lead SWBB.

Stichting Wegwijs Burgerbelangen wil graag het volgende delen:

De afgelopen weken zijn er een aantal mensen toegetreden tot het Stichting Wegwijs Burgerbelangen team.

Thijs Rietvoort Redactie wonen en werk. Een flexibele en resultaatgerichte communicatie-professional met ervaring binnen volkshuisvesting.
Jochem Klaasen Redactie algemeen. Betrokken student die zich bezighoudt met de wereld om zich heen.We zoeken nog naar:
• Hoofd Redactie
• Grafische designer/Vormgever

Stichting Wegwijs Burgerbelangen durft zelfs nu op de toekomst te richten, ga je mee?

Voor meer informatie kun je de contactgegevens op de site vinden.

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier: https://wegwijsburgerbelangen.nl/newsletter/

Wij willen graag van u horen

Mocht u uw mening willen delen over de inhoud van de nieuwsbrief of u wilt een interessant onderwerp doorgeven dan horen wij graag van u via info@wegwijsburgerbelangen.nl.