Shell verliest rechtszaak

Oliegigant Shell moet haar uitstoot reduceren. Dit heeft een Nederlandse rechtbank besloten in een historische rechtszaak.
De rechtbank heeft besloten dat Shell haar CO2 emissies moet hebben gereduceerd tot 45% in 2030 ten opzichte van de gerapporteerde cijfers van 2019.
Het vonnis beschrijft ook dat het gehele Shell concern niet alleen verantwoordelijk is voor de eigen uitstoot, maar ook voor de emissies die veroorzaakt worden door de leveranciers die onder het Shell concern vallen.
Het is een unicum dat een bedrijf juridisch verplicht wordt overeen te komen met de beleidsnormen van het Klimaatakkoord van Parijs, zegt Friends of the Earth (FoE).
FoE is een internationaal netwerk bestaande uit milieuorganisaties die, samen met nog 6 andere entiteiten en meer dan 17000 Nederlandse staatsburgers, Shell in 2019 aanklaagde.
Hoewel het vonnis alleen van kracht is in Nederland, zou deze uitspraak een ripple effect teweeg kunnen brengen en als casus kunnen dienen.
Een referent van Shell zegt ‘’zeker in beroep te zullen gaan tegen het teleurstellende vonnis van vandaag’’ en voegde toe dat ze hun inspanningen opvoeren om de emissies te verminderen.
‘’Er is dringend optreden nodig tegen klimaatverandering, daarom hebben we onze inspanningen geaccelereerd om tegen 2050 een ‘’net-zero’’ energiebedrijf te realiseren’’ , zegt de Shell referent. Net-zero betekent dat er een balans wordt gecreëerd tussen het koolstof wat geëmitteerd wordt in de atmosfeer en het koolstof wat uit de atmosfeer wordt gehaald. De Shell woordvoerder voegde toe dat ‘’miljarden dollars geïnvesteerd werden in koolstofarme energie, waaronder opladen van elektrische voertuigen, waterstof, hernieuwbare energiebronnen en biobrandstoffen.’’
‘’Dit is echt geweldig nieuws en een enorme overwinning voor de aarde, onze kinderen en ons allemaal’’ , zei FoE-directeur Donald Pols in een verklaring. ‘’De rechter laat er geen twijfel over bestaan: Shell veroorzaakt gevaarlijke klimaatverandering en moet daar direct een eind aan maken.’’
Het gevelde vonnis is een enorme winst voor milieu activisten en andere industriële giganten zullen zich moeten afvragen hoe dit effect op hen zal hebben.
Want nu is het niet goed genoeg meer voor bedrijven om zich te schikken in de huidige wet betreft hun eigen uitstoot beleid. In een onwaarschijnlijke zaak als deze zullen ze namelijk ook nog moeten voldoen aan wereldwijde klimaat verordeningen.
De verdediging van Shell is dat als men ervaart dat het terugdringen van de emissies te langzaam gaat, ze moeten lobbyen bij de overheden – niet bij Shell – om het beleid te wijzigen en financiële impulsen aan te vragen.
De rechters hebben duidelijk besloten dat Shell zelf verantwoordelijkheid moet nemen om de emissies veel sneller terug te dringen.
De oliegigant zal in hoger beroep gaan en zou kunnen winnen bij een hogere rechtbank.
Maar het huidige vonnis staat op zichzelf als een waarschuwing voor bedrijven wereldwijd. De strijd tegen klimaatverandering kan het einde betekenen van alles wat lijkt op ‘’business as usual’’.
Shell – voluit Royal Dutch Shell – is een Brits-Nederlandse multinational. Omdat het hoofdkantoor in Den Haag staat, kon FoE een rechtszaak aanspannen bij een Nederlandse rechtbank.
Eerder dit jaar oordeelde een andere Nederlandse rechtbank dat Shell verantwoordelijk was voor schade veroorzaakt door olielekken in de delta van de Niger river. De rechtbank veroordeelde het bedrijf tot schadevergoeding aan de boeren. Het tegengeluid van Shell was echter dat de lekken het gevolg waren van ‘’sabotage’’.