Rood staan betekent dat u meer geld van uw betaalrekening kunt halen dan u eigenlijk heeft.

Staat u wel eens rood? Dan betaalt u tussen de 8 en 14 procent rente per jaar over het bedrag dat u rood staat. De rente verschilt per bank en hangt ook af van hoeveel u rood mag staan. Hoeveel dat bedrag is regelt u met uw bank.

Rood staan

Rood staan bij een bank is een vorm van kredietverstrekking (lening). Net zoals dat je een hypotheek afsluit om een huis te kopen of als je op afbetaling een auto, wasmachine of een smartphone koopt.

Elke lening die je afsluit boven €250 met een looptijd langer dan 1 maand wordt door het Bureau Krediet Registratie, BKR, sinds 1 december 2016 bijgehouden (geregistreerd). Let op: het feit op zich dat je bijv. €500 met een looptijd van 3 maanden rood kunt staan bij je bank betekent automatisch een BKR-registratie, ook al sta je nooit rood.

Positieve en negatieve registratie

Heb je altijd netjes op tijd je leningen afbetaald of alleen incidenteel een achterstand, dan is je BKR-registratie positief en kun je nieuwe leningen afsluiten. Komt het regelmatig voor dat je niet op tijd je leningen afbetaalt, dan is de BKR-registratie negatief en wordt het moeilijker om die nieuwe model smartphone te kopen.