Spullen bestellen bij buitenlandse webshops kan voordelig zijn. Soms zijn de prijzen beduidend lager en berekenen de winkels geen verzendkosten. Maar als de postbode de bestelling aflevert, wacht een nare verrassing: er moeten invoerrechten en btw betaald worden. Hoe zit dat precies.

Binnen de EU
Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen. Dat betekent dat u geen invoerrechten of btw hoeft te betalen. Dat laatste is al betaald in het land van aankoop.

Toch zijn er enkele beperkingen. Zo mag u niet alle producten invoeren in Nederland, zelfs als ze uit de Europese Unie komen. Tabaksproducten mogen bijvoorbeeld alleen het land in als daarop een Nederlandse accijnszegel zit. Dat is doorgaans bij aankopen bij buitenlandse webshops niet het geval. De douane neemt de sigaretten of shag dan in beslag.

Ook is het verboden om namaakgoederen, bedreigde dier- en plantensoorten en cd’s of dvd’s met illegaal gekopieerde muziek in te voeren. Het invoeren van (nep)wapens, munitie, geneesmiddelen en drugs mag alleen met een vergunning.

Buiten de EU
Bestelt u iets bij een internetwinkel van buiten de EU, dan hangt het van de waarde van de bestelling af of u belasting moet betalen. Tot 22 euro (exclusief verzekerings- en vervoerskosten) hoeft u geen douanerechten of omzetbelasting af te dragen. Dat iPad-kabeltje uit China van 4 euro kunt u dus laten opsturen zonder dat er aanvullende kosten bijkomen.