Wij klagen allemaal over stijgende premies voor onze zorgverzekering.Hogere premies, meer eigen bijdrage en eigen risico en minder zorgverlening.
Uit een enquête onder 1200 mensen blijkt dat een derde van deze respondenten overgebleven medicijnen terugbrengt naar de apotheek. Ruim 65 procent gooit ze weg. Artsen schrijven (bijvoorbeeld) meer voor dan hun patiënt nodig heeft of maken fouten in het recept. Soms zetten ze op het recept een excessieve hoeveelheid medicijnen voor een terminale patiënt. Ook geven apothekers af en toe meer mee dan op het recept staat of ze geven patiënten een nieuwe voorraad medicijnen mee terwijl ze die niet meer nodig hebben. Verder krijgen patiënten soms een nieuwe lading, terwijl het medicijn onvoldoende effect heeft of ze last hebben van bijwerkingen, waardoor de kans groot is dat ze de medicijnen niet opmaken. Daardoor belanden medicijnen te vaak in de vuilnisbak.
Om verspilling van medicijnen tegen te gaan, hebben negen organisaties hun handtekening onder het ‘Akkoord Afspraken prescriptieregeling’ gezet. Aanleiding voor het akkoord zijn de cijfers van het Meldpunt Verspilling. Daar kwamen ruim 20.000 meldingen binnen. In ongeveer zevenduizend gevallen ging het om mensen die medicijnen overhielden, liet het ministerie van Volksgezondheid weten. De overige meldingen hadden betrekking op andere gevallen van verspilling binnen de zorg.
Hoe zorg je ervoor dat jij daar niet aan bijdraagt? En: welke middelen belanden vaak in de prullenbak?
Medicijnverspilling kan gemeld worden bij Centraal Meldpunt Nederland: De overheid pakt de verspilling in de zorg aan in het Programma Aanpak verspilling in de zorg. Bijvoorbeeld verspilling van geneesmiddelen, maar ook onnodige onderzoeken . De overheid werkt hiervoor samen met ruim 40 partijen in de zorgsector, waaronder zorginstellingen, zorgverzekeraars en verschillende beroepsgroepen.
Retourneren van medicijnen
Een grote groep mensen zegt niet te weten dat restjes medicijnen naar de apotheek terug kunnen of dat ze anders ook naar de milieustraat mogen worden gebracht. De andere helft weet dat wel, maar vindt dat retourneren te veel tijd en moeite kost.
Hergebruik van medicijnen?
En hoe zit het nu met het hergebruiken van medicijnen? Daar zitten nog wel veel mitsen en maren aan, met name als het gaat om het hergebruiken van goedkope middelen. Het is vaak niet kosteneffectief. Voor dat er een ingeleverd medicijn opnieuw kunt uitgegeven worden., moet er veel handelingen verricht worden, waaronder controleren of het middel goed bewaard is.
En dat te controleren is nu juist een kostbaar traject, daarom loont het eerder bij duurdere medicijnen. Bij het verstrekken van een middel kan een thermometertje geleverd worden, zodat je iets meer kunt zeggen over de conditie ervan. Maar niet alleen temperatuur kan effect hebben op de werkzaamheid, ook als een medicijn langere tijd bewaard is op een vochtige plek kan dat van invloed zijn.
En, wellicht ten overvloede, als je medicijnen overhoudt: gooi ze niet weg, en spoel ze zeker niet door het riool. Het is namelijk erg lastig voor waterzuiveringbedrijven om medicijnresten uit het water te krijgen.