Electriciteit en gas

Er zijn in Nederland diverse leveranciers van elektriciteit en gas. Deze zogenaamde energieleveranciers zorgen voor de levering van stroom en/of gas naar uw woning. Hiervoor maken zij gebruik van de transportnetten van de regionale netbeheerders.

U mag zelf kiezen wie uw energieleverancier is. U kunt 1 leverancier voor gas en elektriciteit hebben, maar dit mogen ook 2 aparte bedrijven zijn: 1 voor de levering van gas en 1 voor elektriciteit. De keuze is aan u. Als u energieleveranciers vergelijkt let er dan op of zij een vergunning van de Autoriteit Consument en Markt hebben. Kijk ook naar de prijs, de algemene voorwaarden en de opzegtermijnen.

U kunt echter niet zelf een netbeheerder kiezen. Er ligt maar 1 net in de grond want een net kost heel veel geld om te maken. Per regio is er daarom 1 netbeheerder voor elektriciteit en 1 voor gas. Vaak is dit hetzelfde bedrijf.

Sinds de liberalisering van de energiemarkt spreken we van energieleveranciers en netbeheerders. De levering en transport van energie zijn namelijk gesplitst. Een energieleverancier levert elektriciteit en/ of gas. Een netbeheerder beheert 1 of meer energienetten. Hij is verantwoordelijk voor de bouw van de netten en het transport van elektriciteit of gas over dat net.

Via EnergieWijzer.nl 

Vergelijk het aanbod van energieleveranciers op de volgende punten:

  • Hoe is de dienstverlening?
  • Prijs
  • Komt de energierekening op tijd?
  • Op welke manieren kunt u betalen?
  • Welke bijkomende kosten zijn er

Groen gas thuis

Groen gas ontstaat door biomassa te vergisten of vergassen. Dat is een duurzame manier om gas te produceren. Groen gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas. Daarom kunt u  het gebruiken als brandstof voor auto’s of om op te koken.

Groen gas gaat via hetzelfde gastransportnetwerk naar de energiebedrijven en eindgebruikers als het andere gas. Daardoor mengen de gassen.

Groene stroom thuis

Groene stroom belast het milieu minder dan grijze stroom. Wind- en zonne-energie zijn voorbeelden van groene stroom. Groene stroom is meestal niet duurder dan grijze stroom.

 Groene stroom heet ook wel duurzame stroom of ecostroom. Duurzaam betekent dat:

  • de energie schoon is;
  • bij winning en omzetting nauwelijks sprake is van schadelijke effecten voor het klimaat.

Bij het opwekken van groene stroom komt geen extra koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer.

Klachten over energie leverancier

Als u een klacht hebt over uw energieleverancier, moet u er eerst samen zien uit te komen. Lukt dat niet, dan kunt u terecht bij de Geschillencommissie Energie en Water.

Schriftelijk klagen bij je energieleverancier of netbeheerder

Als u een klacht hebt over uw energieleverancier, moet u die eerst schriftelijk voorleggen bij het bedrijf zelf. In de algemene voorwaarden van het bedrijf staat binnen welke termijn en op welke manier u uw klacht moet indienen. Op de website van ConsuWijzer vindt u voorbeeldbrieven.