Energie providers
Sinds de liberalisering van de energiemarkt spreken we van energieleveranciers en netbeheerders. De levering en transport van energie zijn namelijk gesplitst. Een energieleverancier levert elektriciteit en/ of gas. Een netbeheerder beheert 1 of meer energienetten. Hij is verantwoordelijk voor de bouw van de netten en het transport van elektriciteit of gas over dat net.
Vrije keuze in energieleverancier
Als consument kunt u zelf bepalen wie jouw elektriciteit en gas levert. U kunt kiezen voor één leverancier kiezen voor gas en elektriciteit, of voor twee aparte leveranciers (1 voor gas en 1 voor elektriciteit). Als u energieleveranciers vergelijkt let er dan op of zij een vergunning van de Autoriteit Consument en Markt hebben. Kijk ook naar de prijs, de algemene voorwaarden en de opzegtermijnen.
Via EnergieWijzer.nl
Vergelijk het aanbod van energieleveranciers op de volgende punten:
- Hoe is de dienstverlening?
- Prijs
- Komt de energierekening op tijd?
- Op welke manieren kunt u betalen?
- Welke bijkomende kosten zijn er
Groen gas thuis
Groen gas ontstaat door biomassa te vergisten of vergassen. Dat is een duurzame manier om gas te produceren. Groen gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas. Daarom kun u het gebruiken als brandstof voor auto’s of om op te koken.
Groen gas gaat via hetzelfde gastransportnetwerk naar de energiebedrijven en eindgebruikers als het andere gas. Daardoor mengen de gassen.
Groene stroom thuis
Groene stroom belast het milieu minder dan grijze stroom. Wind- en zonne-energie zijn voorbeelden van groene stroom. Groene stroom is meestal niet duurder dan grijze stroom.
Groene stroom heet ook wel duurzame stroom of ecostroom. Duurzaam betekent dat:
- de energie schoon is;
- bij winning en omzetting nauwelijks sprake is van schadelijke effecten voor het klimaat.
Bij het opwekken van groene stroom komt geen extra koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer.