Horecazaken in circa vijftig steden en regio’s gaan op 17 januari weer open, zelfs als dat volgens de coronamaatregelen niet mag. De ondernemers zeggen niet anders te kunnen dan opengaan omdat ze anders failliet gaan en de steun vanuit de overheid uitblijft. De maat is vol. Laatste redmiddel Het gaat om ondernemers in vijftig lokale […]
Horecazaken in circa vijftig steden en regio’s gaan op 17 januari weer open, zelfs als dat volgens de coronamaatregelen niet mag. De ondernemers zeggen niet anders te kunnen dan opengaan omdat ze anders failliet gaan en de steun vanuit de overheid uitblijft. De maat is vol.
Laatste redmiddel
Het gaat om ondernemers in vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Deze branchevereniging heeft in totaal ruim 230 afdelingen. Volgens voorzitter Robèr Willemsen zal de KHN nooit haar leden oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. De horecaondernemers die opengaan geven aan dat de KHN landelijk alles heeft gedaan om bij het kabinet de urgentie voor steun aan te kaarten. Dat is nog niet afdoende gelukt, waardoor de ondernemers zich gedwongen voelen om “zichzelf te redden”. “Anders gaat 50 procent van de ondernemers in deze branche failliet”, zegt Johan de Vos. Johan de Vos is horecabaas uit Breda en hij voert namens zijn collega’s het woord in de opstandige regio’s. “Er rust nu niets meer dan de keuze; opengaan of failliet gaan.”
600 miljoen extra compensatie
De KHN heeft vorige maand al aangegeven dat ze dit kwartaal nog 600 miljoen euro extra compensatie willen voor horecaondernemers om te voorkomen dat ze failliet gaan. Ook willen ze een tegemoetkoming in de vaste lasten komen van 100 procent. Als de horeca weer open mag, is het volgens Dirk Beljaarts (directeur KHN) nog de vraag of de keten snel genoeg op gang komt om de bevoorrading te regelen. Bedenkelijk punt voor de KHN is de NOW-steunmaatregel. De loonkostencompensatie was in de eerste twee steunrondes formeel 90%, maar in de praktijk kwam dit neer op 60 tot 65 procent. Dat komt volgens Dirk Beljaarts voor de Wet arbeidsmarkt in balans en hoe de premies zijn geregeld voor de horeca. “De horecaondernemer heeft vanaf dag één 35 procent van de loonkosten zelf moeten betalen. Dat is geld dat je al op korte termijn tekort komt. Dit is niet in het eerste kwartaal van volgend jaar opgelost”. Daarom is er ook voor langere termijn hulp nodig. Maar omdat er nog geen uitspraak is over compensatie, luiden de horecaondernemers nu de noodklok.
Achtergesteld
Bouwmarkten, tuincentra en pretparken zijn al deze tijd gewoon opengebleven of maar tijdelijk dicht geweest. Daarom voelen de horecaondernemers zich “redelijk tot zeer achtergesteld”. Ze zien dat andere branches zoals de vuurwerkverkoop, in korte tijd veel meer voor elkaar krijgen dan de horeca, terwijl het voor de horeca al negen maanden ploeteren is. Robert van den Brand (voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland-afdeling Meierijstad) geeft ook aan: “Bij de bouwmarkten, tuincentra en de Efteling staan mensen in de rij, en wij zijn straks al een halfjaar dicht. Het kabinet komt met regelingen die heel wat lijken maar weinig voorstellen, we worden met kluitjes in het riet gestuurd.” Het landelijk bestuur van KHN staat niet achter het ultimatum, maar heeft wel veel begrip voor de inhoud van het ultimatum. “Het toont maar weer aan hoe hoog de nood is”, aldus een woordvoerster.
Opening volgens de regels
De oproerige KHN-afdelingen hebben bewust gekozen voor heropening in januari, omdat er waarschijnlijk te veel drukte zou komen als ze met de feestdagen al open zouden gaan. Bij de heropening houden de horecaondernemers zich uiteraard aan de protocollen voor een veilige opening. “Want wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is.” Dit is ook te zien in het aantal besmettingen die niet drastisch afnemen.
Is er een oplossing?
Waarom zou de horeca als enige sector gesloten moeten blijven? De besmettingscijfers laten duidelijk zien dat er geen drastische afname is sinds dat de horeca dicht is gegaan en door deze maatregelen gaan straks 50 procent of meer van de horecaondernemers failliet. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de besmettingscijfers weer door het dak schieten en de intensivecaresin elk ziekenhuis overvol zijn. Maar misschien is het een idee om de bouw- en tuincentra een tijdje dicht te gooien en de horeca haar deuren te laten openen volgens de protocollen. Dan kunnen de horecaondernemers genieten van de hoge omzetten die de bouw- en tuincentra al maanden ontvangen.