Klimaatwakers

De wacht houden voor het klimaat tijdens de kabinetsformatie.

Er zijn op dit moment aardig wat belangrijke agendapunten waar het nieuwe kabinet aan moet gaan werken. De coronacrisis en de gevolgen van de toeslagenaffaire staan daarbij vooraan. Hierdoor is er de neiging om de klimaatcrisis wat naar achteren te schuiven. Maar niet als het aan de Klimaatwakers ligt.

Wie zijn de Klimaatwakers?
De Klimaatwakers zijn een groeiende groep vrijwilligers en organisaties die de wacht houden voor het klimaat tijdens de formatieperiode. Zeven dagen in de week, staan de wakers overdag voor het hek van het Catshuis en waken ze ‘s nachts vanuit huizen door heel Nederland.Op deze manier willen ze aandacht vragen voor de klimaatcrisis.

Het aankomende kabinet is de laatste regering die nog kan bijdragen aan het remmen van de opwarming van de aarde. Dit kan alleen als er tijdens de huidige formatie besluiten worden genomen om zo snel mogelijk Nederland klimaatneutraal te maken. Er moet een actief klimaatbeleid komen tijdens de regeerperiode van het volgende kabinet. De Klimaatwakers zorgen ervoor dat het klimaat onder de aandacht blijft tijdens de formatie en dat er zo een serieus klimaatbeleid komt.

Grote zorgen na de verkiezingsuitslag
De Klimaatwakers is ontstaan nadat de uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen 2021 bekend werd. Partijen die klimaatverandering ontkennen of bagatelliseren wonnen veel stemmen. Dit baart veel Nederlanders grote zorgen.

“De Klimaatwakers werden geboren toen iemand vlak na deze verkiezingsuitslag concludeerde dat er niets anders op zat dan te gaan waken: om tijdens het hele formatieproces ons hart vast te houden,” volgens de officiële website.

Het idee, bedacht door leden van ExtinctionRebellion, groeide uit tot een 24/7 actie waarbij er altijd mensen waken voor het klimaat. Dit gebeurt overdag bij het Catshuis en ’s nachts online thuis. Ruim dertig organisaties – waaronder humanitaire hulporganisaties, religieuze organisaties en zeven politieke jongerenpartijen – ondersteunen het initiatief. De actie startte op 19 april om 12:05 en zal tijdens de formatieperiode doorgaan.

Behandel de klimaatcrisis zoals de coronacrisis
Net als veel andere landen, heeft ook Nederland het Parijsakkoord ondertekend om ernaar te streven de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken. Nederland gaat, volgens De Klimaatwakers, de klimaatdoelen uit het akkoord niet halen: de overheid heeft tot nu toe niet genoeg gedaan om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dit in combinatie met dat de aarde nog sneller opwarmt dan was voorspeld, betekent serieuze gevolgen voor de planeet zoals frequentere en heftigere natuurrampen. Landen die het minste hebben bijgedragen aan de klimaatverandering, de arme landen van de wereld, lijden hier het meest onder.

De enige manier om de schade zoveel mogelijk te beperken is om Nederland in 2025 klimaatneutraal te laten zijn. Dit kan alleen als de Nederlandse overheid de klimaatcrisis als een net zo’n serieuze crisis behandelt als de coronacrisis. Dit is dan ook de belangrijkste boodschap van de Klimaatwakers: behandel de klimaatcrisis net zo serieus als de coronacrisis. Hoe?Wees duidelijk over de omvang van de crisis en doe wat nodig is om die crisis in te dammen. Want de coronacrisis is slechts een voorproefje van wat de klimaatcrisis teweeg kan brengen.

Al 1.000 uur klimaatwake tijdens de formatie
Op 31 mei werd de mijlpaal van 1.000 uur waken gehaald. Dit waken doet iedere vrijwilliger op zijn of haar eigen manier: sommige praten samen, anderen bidden, mediteren, lezen voor of zijn gewoon stil. De vrijwilligers komen uit alle hoeken van de Nederlandse samenleving. Er ontstaan vaak mooie ontmoetingen.

“Er zijn deelnemers uit heel Nederland, vooral tijdens de online nachtwake,” vertelt woordvoerder Rozemarijn van ’t Einde. “Ook mensen die nooit eerder hebben gedemonstreerd voelen zich geroepen om te waken. “We roepen iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat op om twee of drie uur mee te waken.”

Wil je ook graag je steentje bijdragen na het lezen van dit artikel? Ga dan naar de website van De Klimaatwakers en geef je ook op.

Bron: deklimaatwakers.nl