Nederland kiest – wie zijn de lijsttrekkers?

Na de val van het kabinet Rutte III worden de tweede kamer verkiezing van 17 maart nog belangrijker. Verschillende partijen zullen de toeslagenaffaire gebruiken om hun eigen politieke boodschap nog meer kracht bij te zetten. Je stemt op de partij maar wie is nu eigenlijk het gezicht hiervan? Een kleine opsomming van de grootste partijen (op basis van de huidige zetels):

CDA

Lijsttrekker: Wopke Hoekstra. Minister van Financiën tijdens kabinet Rutte III en werd in december 2020 naar voren geschoven door de partij. ‘Coronaminister’ Huge de Jonge representeert dezelfde partij maar hij heeft besloten om zich volledig om de coronacrisis te focussen. Hoekstra en zijn partij staan voor gespreide verantwoordelijkheid (niet één orgaan/persoon is verantwoordelijk voor een sterke maatschappij), gerechtigheid waarbij goede daden worden beloond en slechte bestraft en solidariteit in het zorgen voor de kwetsbaren van de maatschappij. Overige speerpunten zijn betere ouderenzorg en meer geld voor veiligheid.

D66

Lijsttrekker: Rob Jetten. Hun motto: “Laat iedereen vrij maar niet vallen”. Onder leiding van de jong-ogende Jetten hoopt D66 deze tweedekamer verkiezingverkiezing hoge ogen te gooien. Men wil een radicale verandering in werk en inkomen met als doel mensen in staat te stellen hun gewenste leven op te kunnen richten. Ook qua onderwijs zien ze graag veranderingen met wijzigingen in de huidige studiebeurs, kwalitatief goede leerdagen en meer steun voor de leraren. Ook niet onbelangrijk is de wens om Nederland duurzamer te maken. Schoner vervoer, minder fossiele brandstof verbruik en het uitbreiden van de (sociale) woningen markt.

GroenLinks

Lijsttrekker: Jesse Klaver. Bij uitstek de partij met oog voor klimaat, natuur en duurzaamheid. GroenLinks wil grote stappen zetten in de klimaatcrisis om te zorgen dat de komende generaties ook van de wereld kunnen genieten zoals wij dat nu doen. Verder staat men voor het gelijkmatig verdelen van de rijkdom in Nederland. Ook de zorg is een speerpunt. Men wil dat het geld dat bestemd is voor de zorg ook echt aan de zorg besteed zal worden. Zij strijden voor een inclusieve samenleving waarin we solidair zijn met elkaar én met de volgende generaties.

VVD

Lijsttrekker: Mark Rutte. De demissionair minister-president heeft ondanks de val van zijn kabinet laten weten dat zijn rol nog niet is uitgespeeld. Zijn partij juicht toe dat ondernemers de kans krijgen om banen te creëren, het steunen van politie en andere instanties waarbij criminelen hard en snel worden aangepakt en een gelijke verdeling van de gezondheidzorg voor zowel jong en oud. De VVD heeft een prominente rol gespeeld in Nederland in de afgelopen 10 jaar maar het is nog maar de vraag of Nederland wederom zijn partij als de grootste zal verkiezen.

PvdA

Bij de PvdA is Lilianne Ploumen de nieuwe lijsttrekker. Ze is een termijn minister geweest en heeft geruime tijd ervaring als kamerlid. Na de grote verkiezingsnederlaag in 2017 leek Lodewijk Asscher de PvdA weer groter te maken. Door zijn rol in de toeslagenaffaire, voelde hij zich echter zodanig verantwoordelijk dat hij niet de lijsttrekker kon zijn van de PvdA bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Vandaar de overname van Lilianne Ploumen

PVV

Lijsttrekker: Geert Wilders. Bij uitstek de meest rechts georiënteerde partij van Nederland. De partij bekritiseert de islam, multiculturele samenleving en de Europese Unie.  De partij wil een sluiting van de landsgrenzen om overbevolking te voorkomen en een migrantenstop uit islamitische landen. Verder moet de zorg een nationale topprioriteit worden, meer geld voor justitie & veiligheid en een verlaging op de belastingen.

ChristenUnie

Bij de ChristenUnie was Gert-Jan Segers de enige kandidaat die zich meldde voor het lijsttrekkerschap. Het partijbestuur is tevreden over zijn functioneren en Segers zal dan ook het gezicht worden van de ChristenUnie bij de komende Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

 Partij voor de Dieren

Bij de Partij voor de Dieren zal Esther Ouwehand het lijsttrekkerschap op zich nemen. Zij is de opvolgster van Marianne Thieme die zich in oktober 2019 terugtrok uit de landelijke politiek.

SGP

Het huidige lijsttrekkerschap van de Staatkundig Gereformeerde Partij wordt ingevuld door Kees van der Staaij. Dit zal ook het geval zijn bij de komende verkiezingen.

 DENK

Farid Azarkan zal het gezicht zijn van de partij DENK bij de komende verkiezingen. Kuzu heeft zich in maart vorig jaar teruggetrokken als fractievoorzitter vanwege de grote impact op zijn privéleven.

50Plus

Het gezicht van 50Plus, Henk Krol, heeft de partij in mei 2020 verlaten na wat onrustigheden binnen de partij. Corrie van Brenk nam het fractievoorzitterschap tijdelijk over. Na interne verkiezingen is het de beurt aan Liane den Haan om 50Plus in maart een goede verkiezingsuitslag te bezorgen.

Forum voor Democratie

Bij Forum voor Democratie is het de afgelopen tijd wat onrustig geweest. Door interne conflicten besloot partijleider Thierry Baudet zich terug te trekken als fractievoorzitter. Na een stemming binnen de partij kwam hij echter toch weer terug als lijsttrekker om zijn partij bij de aankomende verkiezingen een goede uitslag te bezorgen.

Alle partijen hebben uiteraard nog meer punten waarop ze graag inzetten. Veel partijen hebben een overlap qua standpunten en toch verschillen ze van elkaar. Bezoek voor meer informatie hun websites: