Thuiswerken

Werken vanuit huis is een realiteit waarin we met zijn allen al een geruime tijd leven. Er wordt veel thuisgewerkt in de ICT, openbaar bestuur, zakelijke en financiële sector.Wel blijkt dat werken vanuit huis minder makkelijk is in de industrie, zorg, horeca en vervoerssector.

Door de digitaliseringstrend gingen we voor de pandemie ook steeds meer thuiswerken. In de afgelopen jaren, tot aan de pandemie, is het percentage thuiswerkers gestegen tot bijna 37% in 2019 (Hooftman, 2020). Toen werkten mensen gemiddeld 4 a 5 dagen op kantoor. Eind 2020 is dit percentage gestegen tot 48% blijkt uit het NEA-COVID-19 onderzoek. Hiervan werkt 48% volledig thuis en 14% gedeeltelijk thuis en deels op de werkplek, het zogenaamde ‘hybride werken’. De laatste groep geeft aan als het werk het toelaat nog meer thuis te willen werken.Uit onderzoek van TNO blijkt dat bijna 1 op de 4 dit ook na de pandemie willen blijven doen.

De vraag is dan ook hoe gaan bedrijven mee in deze trend?

Nieuwsuur heeft een onderzoek gedaan bij 38 grote werkgevers. Uit dit onderzoek is gebleken dat minstens de helft van de bedrijven verwacht minder kantoorruimte nodig te hebben na de pandemie. Dit vanwege de verwachting dat medewerkers maar 2 tot 3 dagen op kantoor hoeven te zijn om hun werk te kunnen doen en om collega’s en klanten te ontmoeten. Thuis is het fijner om geconcentreerd te kunnen werken, bijvoorbeeld voor het lezen of schrijven van een rapport.

Organisaties hebben zich dus razendsnel moeten organiseren om thuiswerken mogelijk te maken voor hun werknemers vanwege de maatregelen. Met de juiste tools, goede thuiswerkplek en de vrijheid om flexibel te werken lukt dit.

Nieuwsuur