De OV-chipkaart is het vervoerbewijs voor het openbaar vervoer (ov) in Nederland. De OV-chipkaart is geldig in trein, bus, tram of metro. U hoeft dus geen apart vervoerbewijs meer te kopen als u na uw treinreis overstapt op bus of tram. De papieren treinkaartjes blijven voorlopig bestaan.

Soorten OV chipkaart

  • de persoonlijke OV-chipkaart,
  • de anonieme OV-chipkaart en
  • de wegwerpchipkaart voor enkele reizen.

Inchecken en uitchecken
Aan het begin van uw reis houdt u de OV-chipkaart tegen het scherm van een poortje of een kaartlezer, die u herkent aan het logo van de OV-chipkaart.

Als er voldoende saldo of een geldig reisproduct op uw kaart staat, opent het poortje of geeft de kaartlezer een toegangssignaal. Ook brandt er een groen lampje. Aan het eind van de reis houd u uw OV-chipkaart weer bij een poortje of een kaartlezer om uit te checken. Op de display staat wat de reis heeft gekost en hoeveel saldo u nog op de kaart heeft.

Instaptarief
Als u op saldo reist, wordt bij het inchecken het instaptarief van uw saldo afgeschreven. Bij het uitchecken wordt het instaptarief teruggestort en worden de gereisde kilometers in rekening gebracht. Als u niet uitcheckt, betaald u dus het volledige instaptarief.
Wanneer u niet kunt uitchecken, bijvoorbeeld wanneer een kaartlezer defect is, kunt u het te veel betaalde saldo terugvragen bij uw vervoerder. U kunt hiervoor een claimformulier gebruiken.

Tip: zet minimaal het instaptarief op uw kaart voordat u incheckt.

BUS, METRO EN TRAMTREIN (NS)
Anonieme OV-chipkaart€ 4€ 20
Persoonlijke OV-chipkaart€ 4€ 20
Persoonlijke OV-chipkaart met voordeelurenabonnement € 4€ 20


Inchecken met reisproduct
Met een reisproduct op uw kaart moet u ook inchecken en uitchecken bij alle openbaar vervoermiddelen. Er wordt dan geen instaptarief van uw kaart afgeschreven. Op de display van de kaartlezer staat met welk reisproduct u reist. Bijvoorbeeld NS Reizen op Saldo 2e klasse of Altijd korting 1 jaar.

Reizen met NS
Om met uw OV-chipkaart bij NS te kunnen reizen op saldo, gaat u met uw persoonlijke of anonieme OV-chipkaart naar een kaartautomaat van NS. Houdt u OV-chipkaart voor de kaartlezer. Kies ‘Opladen saldo’ en volg de aanwijzingen op het scherm. U geeft dan gelijk aan of uw eerste of tweede klasse wilt reizen. Uw kaart is klaar voor gebruik bij NS. Als u overstapt van een NS-trein op een andere NS-trein hoeft u niet uit te checken en weer in te checken. Inchecken en uitchecken doet u op het perron of in de stationshal.