Nederlands Rijbewijs

Iedereen die in Nederland woont en met een motorrijtuig (personenauto, bedrijfswagen, bus, motorfiets of bromfiets) de weg op wil, moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

Geldigheid rijbewijzen
Alle nieuwe rijbewijzen zijn geldig voor een periode van maximaal 10 jaar, of 5 jaar voor personen met een leeftijd 75 jaar of ouder (met ingang van 1 januari 2014). Op grond van medische redenen of voor personen tussen 65 en 70 jaar kan een rijbewijs ook korter dan 10 jaar geldig zijn.

Wat staat er op het rijbewijs?
Sinds 19 januari 2013 is er een nieuw Nederlands rijbewijsdocument. Op de voorzijde daarvan staan rijbewijsnummer, persoonsgegevens, pasfoto, handtekening en rijbewijscategorieën (hoofdcategorieën) aangegeven. Ook wordt op dit rijbewijs het rijbewijsnummer in een barcode- vorm weergegeven.

Op de achterzijde staan de geldigheden per categorie, de beperkingen per categorie en/of de algemene beperkingen aangegeven. Ook staan op de achterzijde de rubrieksnamen weergegeven. Tot slot staan het BurgerServiceNummer (BSN) en het rijbewijsnummer vermeld.

Op rijbewijzen die tussen 1 oktober 2006 en 19 januari 2013 zijn afgegeven, staan enkele andere gegevens dan op het nieuwe rijbewijs. Zo staat de barcode op de achterzijde en het rijbewijsnummer niet.

Formaat rijbewijs
Het nieuwe rijbewijsdocument wordt afgegeven op creditcardformaat. Dit formaat heeft het rijbewijs al sinds 1 oktober 2006, maar dit document is vernieuwd en nog beter beveiligd.

Kosten rijbewijs aanvragen of verlengen
Sinds 1 januari 2014 geldt er een maximumtarief voor rijbewijzen. Een standaardaanvraag van een rijbewijs mag niet meer dan € 38,48 kosten. Uw gemeente kan u vertellen wat u moet betalen voor het aanvragen of verlengen van een rijbewijs.