Een (sociale) huurwoning; hoe gaat dat nu eigenlijk?

Over veel dingen krijg je informatie op een bepaalde leeftijd. Over de verplichting om een ID-kaart te hebben op je 18e, studiekeuzes, bijbaantjes enzovoorts. Maar iets waar je vaak té laat achter komt is  hoe sociale huurwoningen door het land worden verhuurd. En wanneer je erachter komt hoe het moet krijg je lange wachttijden voor de kiezen. Hoe werkt het nou eigenlijk?

Inschrijven

Met ruim 300 corporaties verspreid over Nederland die verantwoordelijk zijn voor zo’n 2,4 miljoen  huurwoningen, is het vaak zoeken waar je moet beginnen. Echter, iets wat bijna alle corporaties gemeen hebben is dat je je moet inschrijven. Dit is meestal tegen een klein bedrag, waarbij er vaak jaarlijks verlengingskosten zijn. Met deze inschrijving bouw je punten/wachttijd op waarmee kan reageren op woningen. In alle gevallen is het zo dat de persoon met de meeste punten/lange wachttijd onder de geïnteresseerden een aanbieding zal krijgen. Een eerlijk systeem, maar wanneer je je pas inschrijft wanneer je begint te zoeken loop je vaak achter de feiten aan.

Wist je al dat je je bij veel corporaties al vanaf je 17e kan inschrijven als woningzoekende? Op deze manier bouw je een waardevolle voorsprong op wanneer je iets wilt gaan huren.

Wachttijd

De woningmarkt in Nederland staat op ontploffen. Zowel voor koop- als huurwoningen. Zo is de gemiddelde wachttijd in Amsterdam ongeveer 16-20 jaar voor een sociale huurwoning. In Groningen is dit ongeveer 5-7 jaar. Kortom: houd er dus altijd rekening mee dat je na inschrijven niet meteen een woning zal krijgen.

Passend Toewijzen

Je kan alleen op woningen reageren die passen bij je inkomen en gezinssamenstelling. Dit heet Passend Toewijzen en dit wordt landelijk toegepast. Op deze manier voorkomen corporaties dat mensen woningen gaan huren boven hun budget en vice versa. Zo probeert men scheefhuurders (mensen met een te hoog inkomen voor een sociale huurwoning) te ontmoedigen en ook wordt hiermee voorkomen dat mensen duurder gaan huren dan ze kunnen betalen. Belangrijke kanttekening: je moet op het moment van tekenen voldoen aan alle voorwaarden. Indien je een dag later de loterij zou winnen zal een woningcorporatie je huurcontract niet ontbinden. Maar ook als je je baan een dag later zou verliezen kan je in de woning blijven wonen.

Urgentie

In zeldzame gevallen is het mogelijk om urgentie aan te vragen. Lees hiervoor eerst goed de voorwaarden door op de website van de desbetreffende corporatie. Veel mensen proberen dit door de lange wachttijden aan te vragen en worden teleurgesteld omdat ze niet voldoen aan de strenge eisen.

Bel voor meer informatie met je lokale woningcorporatie. Zij kunnen je altijd informatie verschaffen over hoe alles werkt.