Britse overheid wil thuiscoronatesten massaal invoeren .

Volgens Public Health England (PHE) zullen miljoenen thuis antistof coronavirustesten van 15 minuten beschikbaar zijn in de winkels of,  voor mensen die in quarantaine zitten, via Amazon, Dit zou het leven van veel mensen zou kunnen herstellen tot een de normale situatie van vóór de lockdown.

Prof Sharon Peacock, de directeur van de nationale infectiedienst bij PHE, vertelde de parlementsleden van het wetenschappelijk en technologisch comité dat massatesten in het VK binnen enkele dagen mogelijk zou moeten zijn, en zei dat de evaluatie van de vingerpriktests deze week (22-26 maart) moet worden afgerond. De regering nam later een voorzichtiger standpunt in en zei dat de tests niet zo snel beschikbaar zullen zijn.

De Britse regering heeft 3,5 miljoen tests gekocht – waarmee getest kan worden of iemand het virus heeft gehad en daarom wordt verondersteld enige immuniteit te hebben – en bestelt nog miljoenen meer.

Tijdens de dagelijkse persconferentie van de premier op woensdag, zeiden de medische en wetenschappelijke adviseurs van de regering dat ze er zeker van moesten zijn dat de tests werkten voordat ze beschikbaar konden worden gesteld.

‘Het belangrijkste dat we moeten doen, is evalueren – zijn deze tests nauwkeurig genoeg om door het grote publiek te worden gebruikt?’ zei Chris Whitty, medisch directeur. ‘Als ze ongelooflijk accuraat zijn, zullen we de snelste manier vinden om ze vrij te geven. Als ze niet nauwkeurig zijn, kunnen we er geen enkele vrijgeven. ‘

De tests zouden, zei hij, ‘volledig transformeren wat we kunnen doen’ – maar zijn niet zo belangrijk als de antigeentests die worden gebruikt om Covid-19 te diagnosticeren bij zieke ziekenhuispatiënten.

Premier Johnson zei dat ze de thuis antistof coronatesten beschikbaar zouden stellen wanneer ze konden. ‘We zullen het zo snel mogelijk doen’, zei hij. “We zijn ons testprogramma enorm aan het opvoeren.”

Onderzoek naar coronatests in Nederland

Ongeveer twintigduizend ex-zorgmedewerkers hebben zich aangemeld om bij te springen in de strijd tegen het coronavirus, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) woensdagavond in een Kamerbrief. Daarnaast worden andere verkrijgbare coronatests onderzocht om de testcapaciteit in Nederland te vergroten.

In Nederland is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een onderzoek gestart naar bestaande coronatests die op de markt zijn, waaronder de zogeheten sneltesten. Daarnaast wordt een speciale gezant aangewezen die de productie van tests in Nederland moet verbeteren.

De Jonge schrijft in de Kamerbrief dat het opzetten van de productie van beademingsapparatuur in Nederland voorspoedig verloopt. “De ontwikkelingen gaan snel. Klinische testen worden nu gedaan en volgende week worden eerste prototypen verwacht.”

Bron : The Guardian, Nu.nl