Corona besmettingen Duitsland hoog, dodenaantal relatief laag

Volgens de laatste tellingen op vrijdagavond heeft de Bondsrepubliek net iets minder coronabesmettingen dan Spanje, 19.848 tegenover 21.571, maar het Iberische koninkrijk telt al 1093 doden, en Duitsland pas 68. Ons buurland heeft zelfs minder doden dan Nederland, dat 2994 besmettingen telt en 106 doden. Waarom heeft Duitsland, de grootste EU-lidstaat, vergeleken met andere landen nog zo’n opvallend laag aantal coronadoden? Wetenschappers zoeken naar de oorzaak,

En dit terwijl de Duitsers qua coronagevallen wereldwijd op plek vijf staan, met alleen de Chinezen, Italianen, Iraniërs en Spanjaarden voor zich. Onderzoekers vragen zich af of de Duitse medische zorg beter is, of dat vooral gezondere mensen er Covid-19 kregen. In elk geval bedraagt het sterftecijfer 0,2 procent, terwijl dat in Italië bij 7,9 procent ligt. In Italië ligt het sterftecijfer dus zo’n dertig maal hoger als in Duitsland.

Experts zeggen in elk geval dat de uitbraak van het virus in Italië eerder werd geconstateerd, en dat Duitsland zich dus nog in een andere fase van de pandemie bevindt. Maar feit is wel dat er tussen Aken en Zittau veel meer tests hebben plaatsgevonden dan in de meeste andere landen.

Elke arts

,,We riepen onze artsen op om vanaf het begin te testen,” aldus directeur Lothar Wiehler van het toonaangevende Robert Koch-Instituut in Berlijn. Zijn collega, viroloog Christian Drosten van het Charité-ziekenhuis in de hoofdstad, wijst erop dat elke Duitse arts een coronatest kan afnemen, terwijl dit in andere landen centraal geregeld is.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er mogelijk veel Duitse tests geweest waarin een mild verloop werd vastgesteld. Verder is bekend dat vooral in Italië de vergrijzing veel harder heeft toegeslagen. Bij meer dan 40 procent van de Italiaanse sterfgevallen betreft het mensen tussen de 80 en 90 jaar. Daarnaast heeft Duitsland met 25.000 stuks verreweg de meeste intensive care-bedden in Europa met de benodigde beademingsapparatuur.

Die bedden kunnen het verschil tussen leven en dood betekenen. Federaal minister van Gezondheid Jens Spahn heeft gepensioneerde artsen opgeroepen om terug te keren en honderden studenten medicijnen aan het werk gezet. Verder laat hij de talrijke revalidatieklinieken sluiten en de intensive care-bedden daar gebruiken voor coronapatiënten. Ook roept hij medische academici op om zich niet op onderzoek te richten, maar op verzorging van patiënten