Hoe zit het met het vaccin?
De dagen voor kerst worden kouder en korter. De kerstdagen vol met gezelligheid en warmte van familie en vrienden geven als het ware een stukje troost na al die koude en korte dagen. Als we Jaap van Dissel van het RIVM mogen geloven lijken er weinig versoepelingen van de maatregelen mogelijk te zijn rondom de kerstdagen. De besmettingscijfers zijn volgens Van Dissel nog veel te hoog, waardoor kerst met een klein gezelschap gevierd zal moeten worden. Ook Mark Rutte is ‘niet optimistisch’ over eventuele versoepelingen van maatregelen. In deze tijd verschijnt er echter wel steeds meer nieuws over een vaccin. Diverse farmaceuten berichten over positieve uitkomsten van het eigen vaccin en het lijkt een kwestie van tijd dat in Nederland de eerste doses vaccins binnenkomen. Maar over welke vaccins hebben we het eigenlijk? En, voor wie zullen deze vaccins beschikbaar zijn?
Bij het aanschaffen van vaccins zijn er een aantal factoren waarnaar gekeken wordt. Allereerst is het belangrijk om te kijken wanneer vaccins beschikbaar zullen zijn. Daarnaast is de effectiviteit ook een belangrijke overweging om wel of geen vaccin aan te kopen. Ook moet er gekeken worden naar de praktische zaken rondom het toedienen van het vaccin. Zo moet het vaccin van Pfizer op -80 graden vervoerd en opgeslagen worden. Dit maakt snelle distributie lastig en is daarom ook minder geschikt voor de korte termijn.
Maar op welke vaccins zet Nederland in? Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, gaf in de beginfase van de crisis al aan dat Nederland op verschillende vaccins zou inzetten om zo niet achter het net te vissen op het moment dat een vaccin succesvol zou zijn. Nederland heeft – via de Europese Commissie – met zes farmaceuten een deal gemaakt. Een kort overzicht van de vaccins waar Nederland aanspraak op maakt:
Allereerst is het kabinet in zee gegaan met het vaccin van Pfizer. Dit vaccin zou begin 2021 beschikbaar kunnen komen en haalt in de testen een effectiviteit van 90%. Zoals eerder aangegeven moet het vaccin wel continu op -80 gehouden worden wat het om die reden logistiek erg lastig maakt. Nederland heeft zo’n 3,9 miljoen doses van dit vaccin aangekocht en lijkt een eerste pleister op de wonden.
Daarnaast heeft het kabinet ingezet op een vaccin van Janssen. Dit vaccin is nog in ontwikkeling en lijkt het tweede kwartaal van 2021 op de markt te komen. Nederland heeft hier 7,8 miljoen doses van besteld en lijkt daarmee meer bedoeld voor het bredere publiek.
Het volgende vaccin waar Nederland in geinvesteerd heeft is het vaccin van Astrazeneca. Na eerder goede rapportcijfers bleek afgelopen maandag uit berichtgeving dat de effectiviteit eerder bij de 70% ligt dan bij de 90%. Een deel van het onderzoek wordt opnieuw gestart waardoor het vaccin voorlopig nog wel op zich laat wachten. Logistiek gezien is het vaccin van Astrazeneca wel makkelijker te distribueren vanwege het feit dat het vaccin op koelkasttemperatuur bewaard dient te worden.
Het vierde vaccin is het vaccin van Sanofi/GSK. Dit vaccin lijkt pas het tweede halfjaar van 2021 beschikbaar te komen. Bovendien zijn er op dit moment ook nog weinig gegevens bekend over de effectiviteit.
Het vijfde paard waar Nederland op gewed heeft is het vaccin van CureVac. De EU is in vergevorde onderhandelingen met deze farmaceut. Het vaccin zou begin 2021 voor de markt beschikbaar kunnen komen. Op dit moment is er echter alleen getest op gezonde volwassenen waardoor het vaccin van Pfizer de eerste maanden van 2021 de voorkeur lijkt te krijgen.
Als laatste heeft Nederland, via de Europese Commissie, ingezet op het vaccin van Moderna. Net als Pfizer overlegt Moderna goede effectiviteitscijfers. Met de inzet van Nederland kunnen maar 1,6 miljoen Nederlanders aanspraak maken op het vaccin.
Maar wanneer kunt u rekenen op een vaccin? Dat is afhankelijk van uw leeftijd en/of gezondheidstoestand. Het RIVM geeft aan dat in eerste instantie 60-plussers, mensen met een medisch risico en de zorgmedewerkers die in contact komen met deze groepen als eerste in aanmerking komen voor een vaccinatie. Uiteindelijk zal naar mogelijkheid en beschikbaarheid de doelgroep steeds groter worden.