Zorgverzekeringen

Basisverzekering

Het eigen risico is in 2017 nog steeds 385 euro, net als in 2016. Wel zijn er veranderingen in het basispakket. Om te weten wat er in het basispakket zit kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.nl . Check de voorwaarden van uw zorgverzekering om te zien wat u aan eigen bijdrage betaalt.

Zorgverzekeraars bieden soms verschillende basisverzekeringen aan. Het verschil zit dan bijvoorbeeld in het aantal zorgaanbieders waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten en hoeveel u vergoed krijgt bij zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, en hoe u het vergoed krijgt.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Restitutiepolis; U betaalt de rekening meestal eerst zelf en declareert het totale bedrag vervolgens bij uw zorgverzekeraar. U bent volledig vrij in uw keuze van zorgverlener en krijgt de hele rekening vergoed ook als u een zorgverlener kiest die geen contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar (tenzij de rekening hoger is dan normaal. In dat geval ontvang u slechts het marktconform bedrag). Deze vrijheid heeft echter een prijs namelijk een vrij hoge premie.
  • Combinatiepolis; dit betreft een beperkte restitutiepolis. Voor veel zorg heeft u nog steeds de vrije keuze, maar voor bepaalde specifieke zorg bent u beperkt tot gecontracteerde zorgverleners. Voor niet-gecontracteerde zorg geldt een lagere vergoeding.
  • Naturapolis; de rekening wordt direct door de zorgverlener gedeclareerd bij uw zorgverzekering. U hoeft dus niets voor te schieten. Wel bent u meer beperkt in uw keuze van zorgverlener. U kunt nog steeds kiezen voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, maar u zult dan wel zelf moeten bijbetalen. De verzekering betaalt niet de hele rekening maar slechts een percentage van een marktconform bedrag. Voordeel is wel dat u een lagere premie betaalt.
  • Budgetpolis; dit is de goedkoopste variant met tevens de minste vrijheid. U kunt slechts bij een beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners terecht voor volledig vergoedde zorg. Bij niet-gecontracteerde zorg krijgt u een lagere vergoeding.

Bij het kiezen van een zorgverzekering is belangrijk te weten welke zorg u verwacht nodig te hebben. Op basis daarvan kunt u verschillende verzekeringen onderling gaan vergelijken. Om te beslissen welke verzekering het best bij u past kijkt u niet alleen naar de premieverschillen, maar ook de voorwaarden en welke zorgverleners een contract hebben met een verzekering zijn belangrijk.

Op het internet vindt u vele vergelijkingssites waaronder:

www.independer.nl/zorgverzekering

www.zorgkiezer.nl/vergelijking/2017

www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2017/basispakket-van-de-zorgverzekering