Vogelopvang

Een hulpbehoevende vogel helpen, hoe pak ik dat aan?

Als u bepaald heeft dat de vogel hulp nodig heeft, doe dan het volgende:

  • Plaats de vogel in een niet te grote doos.
    Pak het dier eventueel met een doek op. Leg op de bodem van de doos wat kranten of oude lappen en voorzie het deksel van enkele luchtgaten voor voldoende ventilatie. Wees voorzichtig met roofvogels of reigers; zij hebben scherpe snavels en klauwen en zijn, ook wanneer ze ziek zijn, soms nog razendsnel. Schakel bij voorkeur hulp in van de dierenambulance. Noteer de vindplaats.
  • Geef het dier géén eten of drinken.
    Het lijkt misschien vreemd maar vooral brood is schadelijk voor de meeste vogels, met name als ze niet in orde zijn. Voor jonge vogels is brood zelfs dodelijk, zij kunnen dit voedsel niet verteren. Melk is voor alle vogels dodelijk, zij krijgen er darmontstekingen en diarree van. Druppel ook geen water in of langs de snavel, veel vogels verslikken zich gemakkelijk en kunnen daardoor een dodelijke longontsteking oplopen.
  • Breng de vogel zo snel mogelijk naar de Vogelopvang.
    Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk. Jonge vogels sterven als ze te lang geen eten krijgen. Voor jonge vogels zonder veren is het ook belangrijk dat zij warm gehouden worden. Dat kan het makkelijkst door ze in de hand te houden. Het aanraken van de vogel is in dit geval geen probleem. Indien u zelf geen vervoer heeft, kunt u ook contact opnemen met een dierenambulance.
  • Bent u pas later in de gelegenheid om de vogel weg te brengen? Zet de doos dan nu op een rustige plaats waar het niet extreem warm of koud is.
    De temperatuur mag niet te veel verschillen met de buitentemperatuur (behalve in het geval van jonge vogels! Die moeten op kamertemperatuur blijven). Als het niet vriest, plaats dan de doos bij voorkeur buiten in de schaduw. Rust is belangrijk: veel vogels ondervinden stress van de aandacht van mensen, ze raken dan in shock en kunnen sterven.