Basisregistratie personen (BRP)

Inschrijven als u in Nederland komt wonen
U moet zich inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP) bij de gemeente op het adres waar u werkelijk woont.

Op uw vaste woonadres;
Op een briefadres, als u geen vast woonadres heeft. Bijvoorbeeld omdat u binnenvaartschipper bent, of in een instelling verblijft (gevangenis, psychiatrische instelling, blijf-van-mijn-lijf-huis).
U bent verplicht dit binnen 5 dagen na uw aankomst in Nederland te doen. Moeten ook uw partner en/of kinderen worden ingeschreven? Dan moeten zij meekomen naar de gemeente. Bij uw inschrijving krijgt u een burgerservicenummer (BSN) toegekend. Dit nummer heeft u in veel gevallen nodig voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg of belastingen.

Inschrijving bij verhuizing binnen Nederland
Verhuist u binnen Nederland naar een andere gemeente? Dan moet u zich laten inschrijven bij de gemeente waar u gaat wonen. De gemeente die u verlaat, zorgt voor de uitschrijving.

Uw gegevens in de BRP kloppen niet
Zijn uw persoonsgegevens in het BRP niet juist of onvolledig? Dan kunt u om een wijziging vragen. U gaat daarvoor met bewijsstukken en uw identiteitsbewijs naar uw gemeente. Bewijsstukken zijn de papieren die bewijzen dat uw gegevens niet kloppen. Bijvoorbeeld uw geboorteakte of een huwelijksakte.